Prvé a druhé miesto v súťaži Prostějovská zlatá ihla v Prostějove

Kolekcia  Pocta Vasarelymu
Kolekcia ONCE - molo
Kolekcia ONCE

Zvíťazila originalita a kvalita v podaní svidníckych odevných dizajnérov

Je 13. máj 2010. V sále Spoločenského centra v Prostějove to vrie. Začína sa totiž IX. ročník módnej show Prostějovská zlatá jehla, ktorej organizátorom je Stredná škola odevná v Prostějove pod záštitou MŠMT ČR a MPO ČR. Od skorého rána sa do Prostějova schádzajú študenti umeleckých a odevných škôl z celej Českej republiky, ale i zo Slovenska a Rakúska. V tomto ročníku je ich do súťaže zapojených sedemnásť. Atmosféra je tu ako tradične úžasná. Predvádzacie mólo, modelky, chytľavá hudba, originálne modely, mladí návrhári, vtipný moderátor, odborná porota a nad tým všetkým sa vznáša túžba siahnuť po víťazstve. Ani my sa netajíme takouto túžbou. Kvôli tomu sme tu a kvôli tomu sme tu merali takú dlhú cestu. A keďže v Prostějove nie sme po prvýkrát, vieme, že konkurencia je veľmi silná. Práve preto máme ambície najvyššie. Tie nám nikdy nechýbajú. Máme totiž svoje skúsenosti i kvality a sme si vedomí toho, že sme sa tu dokázali presadiť už niekoľkokrát. Aj preto tu prichádzame radi. Zažiť atmosféru, predviesť to, čo sme v priebehu roka vytvorili, nasiaknuť novými inšpiráciami a chuťou do ďalšej práce.

S našimi súťažnými modelmi sme sa popasovali s odvahou, kreativitou a nasadením a zabojovali sme v troch zo štyroch kategórií. Oplatilo sa. Výsledok na seba nedal dlho čakať. Plní očakávania a šťastia sme prijali správu o našom úspechu. Ceníme si ho o to viac, že vieme, že odborná porota vsadila na kvalitu. Predsedníčka poroty Jana Šťastná, zástupkyňa šefredaktorky časopisu Burda povedala: „Jednotlivé modely jsme posuzovali podle originality, kvality krejčovského zpracování, vhodnosti výběru materiálu a také vystižení tématu.“ V kategórii Na jedno použitie sme siahli po ocenení najvyššom a odniesli sme si cenné 1. miesto za kolekciu Once (autori: Lucia Krosnerová, Valéria Mruzová, Michal Milý), pozostávajúcu zo šiestich pôsobivých modelov, ktoré sme predviedli aj v záverečnom defilé víťazných modelov. A to nebolo všetko! Aj v kategórii Návraty sme neobišli naprázdno a obsadili sme krásne 2. miesto za kolekciu Pocta Vasarelymu (autori: Radka Vojtaničová, Milena Sentivanová), ktorej tri modely zaujali odbornú porotu. Za zmienku stojí aj kolekcia Femme fatale, s ktorou sme do českého mesta módy prišli zabojovať v kategórii Za všetkým hľadaj ženu. Kolekcie vytvorili dievčatá 2. a 3. ročníka odboru odevný dizajn. Táto súťaž a hlavne jej aktéri – študenti, mladí módni návrhári sú dôkazom toho, že móda a odievanie je fenomén, ktorý aj napriek zložitej situácii pretrváva a nemôže len tak zaniknúť, pretože chuť tvoriť, presadiť sa, byť originálny a nezapadnúť do uniformity bola mladým vlastná vždy. Všetci, ktorí sme boli účastníkmi a svedkami tejto dynamickej show - autorky, modelky i riaditeľ školy Mgr. Pavel Olejár a ktorí sme okúsili burácajúcu silu aplauzu i chuť úspechu, sme odchádzali domov plní zadosťučinenia a odhodlania vrátiť sa znova o rok, na jubilejný X. ročník Prostějovskej zlatej jehly.

Mgr. Martina Gemzíková, SPSO Svidník

Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika