Naši študenti opäť na projektovej stáži v Krakove

Stredná priemyselná škola na projektovej stáži programu Erasmus plus v Krakove. Projekt Zhotoviť a zabaliť. Vzťah produktového a tvarového a grafického dizajnu

Aj tento školský rok pokračuje Stredná priemyselná škola v projektových aktivitách programu Erasmus plus a to v kľúčovej akcii KA1 Vzdelávacia mobilita jednotlivcov pod názvom Zhotoviť a zabaliť. Vzťah produktového a tvarového a grafického dizajnu. Projekt je už tradične rozdelený na dve etapy.

Prvá etapa projektovej stáže sa uskutočnila v Krakove v dňoch 9.- 20. januára 2017 v Krakowskich Szkolach Artystycznych – v SAPU, v Szkole Artystycznego Projektowania Ubioru. Zúčastnilo sa jej 8 študentiek študijného odboru odevný dizajn zo Strednej priemyselnej školy vo Svidníku. V priebehu dvoch týždňov získavali nové inšpirácie a skúsenosti priamo vo vyučovacom procese, kde sa zúčastňovali vyučovacích hodín odevného dizajnu a navrhovania, ale aj takých vyučovacích hodín, s ktorými sa nemajú možnosť stretnúť sa v rámci vyučovania vo svojej škole. Absolvovali hodiny zhotovovania klobúkov, učili sa základom precíznej šperkárskej práce v špecializovanej šperkárskej dielni, kde pracovali pod odborným vedením umeleckého šperkára. Výsledkom práce sú teda zaujímavé klobúky a drobné šperkárske výrobky. Práve tieto hodiny rozšírili záber odevného dizajnu, nakoľko súčasťou módneho vizuálu nie je len odev samotný, ale aj doplnky a šperky rôzneho druhu. V rámci vyučovacích hodín absolvovali aj prednášku o móde, o tvorbe trendsetterov, ale aj praktické experimentálne hodiny štylizácie a kompozície.

Hlavným cieľom projektu však bola tento rok realizácia netradičných odevných doplnkov, šperkov. Šperk a doplnok môže spĺňať funkciu dominantného artefaktu, objektu. Žiaci ho realizovali z netradičných experimentálnych materiálov a zhotovili doplnky ako svadobné party, opasky, šperky, telové šperky a podobne. Výstupom prvej fázy projektu je teda 8 originálnych modelov, ktoré využijeme a odprezentujeme na módnych prehliadkach v škole aj mimo nej.

Všetci účastníci stáže okrem vzdelávacích aktivít zároveň využili možnosť spoznávať kultúru a históriu mesta v rámci kulturálnej zložky programu. Odbornú umelecko-výtvarnú zložku exkurzií tvorili návštevy celého radu výstav, expozícií, ale aj návšteva dominanty Krakova- hradu Wawel, Schindlerovej fabriky, Múzea moderného umenia MOCAK, historickej expozície v podzemí Hlavného námestia. V neposlednom rade mal tento projekt aj význam z hľadiska interkulturálnych vzťahov, nakoľko študenti prichádzali do styku nielen s poľskými učiteľmi, ale aj študentmi. Mali tak možnosť vidieť, zažiť a porovnať štúdium doma so štúdiom toho istého zamerania v novom prostredí. Druhá stáž je plánovaná na jar a bude zameraná predovšetkým na tvarový a grafický dizajn a uskutoční sa v partnerskej škole v Ústí nad Orlici.

Stránky: 1, 2
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika