Dizajnérky na paličkovanej čipke v Prahe

Aj tento školský rok SPŠ pokračuje v projektových aktivitách programu Erasmus+. Program je zameraný na mobilitu jednotlivcov s názvom “Rozvoj remeselných zručností a umeleckej invencie v modernom výtvarnom ponímaní“. Prvú etapu stáže absolvovalo 10 študentiek odboru odevný dizajn v dňoch 11.03.- 22.03.2019 v Prahe vo Vyššej odbornej škole textilných remesiel a Strednej umeleckej škole textilných remesiel, ktorá slávi v tomto roku už 100-té výročie od svojho vzniku.

V priebehu 2 týždňov sme si my- študentky osvojili základy paličkovanej čipky, ktorej techniku môžeme ako dizajnérky využiť pri realizácií čiastkových elementov originálneho odevu, doplnkov alebo šperkov. Pracovali sme pod vedením skúsených lektoriek, ktoré sa samé venujú paličkovaniu a paličkovanie čipky vyučujú nielen na spomínanej škole, ale aj na rôznych kurzoch remeselných zručností.

V rámci vyučovacích hodín sme si vyskúšali výrobu šitej čipky, navštívili Ateliér košikárstva, kde sme si vyskúšali výrobu korbáča a Ateliér tlače, kde sme si podľa vlastného návrhu ozdobili tašky potlačou.

Po hodinách strávených nad valcom na paličkovanie s paličkami v rukách, nám dobre padli návštevy výstav, múzeí a spoznávanie pamätihodnosti mesta, ktorých Praha má neúrekom. Navštívili sme výstavy módnych návrhárok Blanky Matragi a Hany Podolskej, textilných a módnych návrhárov Zika a Lídy Ascher, Múzeum Alfonza Muchu a Múzeum avantgardy. Z dominánt Prahy sme stihli pozrieť Hradčany, katedrálu sv. Víta, Karlov most, Národné múzeum, Národné divadlo, Tančiaci dom, Obecný dom, Orloj, Prašnú bránu, Staromestské námestie, Petřín a mnohé iné zákutia Starej Prahy.

Výsledné čipkárske výrobky ako aj návštevy sme zdokumentovali fotením. Koncom školského roka pripravíme výstavu fotografií a módnu prehliadku odevov, ktoré budú zdobiť naše originálne čipky. Už teraz Vás na ne pozývame a tešíme sa na Vás.

M. Franková - paličkovaná čipka
A. Vabnová - paličkovaná čipka
K. Štefančinová - paličkovaná čipka
Šitá čipka
Práca s prútim
Pletieme korbáče
Naša tvorba
Naša tvorba - veľkonočné korbáče
Potlač na textil
Odovzdávanie certifikátov
... a ide sa domov
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika