Študenti SPŠ na projekte v Českom Krumlove

Študenti Strednej priemyselnej školy vo Svidníku pokračujú v projektových aktivitách programu Erasmus+ aj tento školský rok. Mobilitu s názvom „Nové digitálne a praktické zručnosti študentov, nové príležitosti – kľúč k úspechu“ absolvovalo v druhej etape stáže 10 študentov 2. a 3. ročníka odborov grafický dizajn a reklamná tvorba na Strednej umeleckopriemyselnej škole sv. Anežky Českej v Českom Krumlove v dňoch 02. 03. -13. 03. 2020. Hlavnou náplňou stáže bola tvorba nízkeho reliéfu podľa fotografie a 3D vizualizácia v grafickom programe 4D CINEMA.

Na dva týždne sme my – študenti druhého a tretieho ročníka odborov grafický dizajn a reklamná tvorba vymenili vzduch a využili možnosť vzdelávať sa pomocou projektu Erasmus+ v prostredí historického mesta v Českej Republike. Hosťovská škola SUPŠ sv. Anežky Českej v Českom Krumlove, nám vytvorila skvelé podmienky na vzdelávanie, naberanie nových zručností a vedomostí v prostredí ich školy. Pod vedením učiteľov z hosťovskej organizácie sme sa naučili ako správne namiešať a odlievať sadru do foriem. Každý zo študentov mal za úlohu vytvoriť nízky reliéf podľa vopred vybranej fotografie. Ako námet nám poslúžili objekty architektúry v Skanzene ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku. Pri realizácii bolo dôležité pochopiť princípy lomu svetla a perspektívy. Taktiež sme si osvojili prácu s modelárskymi nástrojmi a oboznámili sme sa s odbornou terminológiou. Jednotlivé objekty sme spracovávali do 3D vizualizácie v grafickom programe 4D CINEMA a následne sme tlačili v 3D tlačiarni Prusa, ktorá nám „preniesla“ naše 3D modely do reality.

Príležitosť spoznať historický Český Krumlov sme využili naplno. Preskúmali sme nádherné kúty aj zákutia mesta aj jeho okolia. Prešli sme rôzne historické pamiatky a dopriali si pohľad na mesto z inej perspektívy, zo Zámockej veže, kde sme si mohli vychutnať čarovnú atmosféru Krumlova. Svoje potulky mestom sme obohatili aj o náučné exkurzie a zaujímavé fakty. Dozvedeli sme sa, že tu istý čas žil i tvoril významný rakúsky umelec Egon Schiele. Navštívili sme rôzne múzeá, ako Museum Fotoateliér Seidel či Regionálne múzeum, kde sme mali možnosť vidieť aj unikátny keramický model Českého Krumlova.

Naše výsledky práce budete mať možnosť vidieť na výstave, ktorú zrealizujeme v spolupráci s Múzeom ukrajinskej kultúry, len čo sa skončí táto výnimočná situácia na Slovensku.

Stránky: 1
Adresa: Sov. hrdinov 369/24
               Svidník 089 01
Tel.: 054/ 788 1810
Fax: 054/ 788 1812
E-mail: skolaspssvidnik.sk
© 2010 SPŠ Svidník|Na celý obsah webovej stránky sa vzťahujú autorské práva. Jeho ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom SPŠ Svidník.
Realizácia © 2010 GRAND-STUDIO - tvorba webových stránok a počítačová grafika